Radikalt!
Som radikal vælger er jeg irriteret over at blive kategoriseret som et caffè latte-drikkende storbyindidvid, der stolt men naivt udnytter et partipolitisk tilhørsforhold som eneste grundpille for min ellers hjemløse identitet. Uden socialt ansvar og samvittighed stigmatiseres den radikale vælger som et apolitisk medlem af en kreativ elite, der ikke en gang har erkendt sin rolle som liberalistisk ulv i humanistiske fåreklæder. Ikke mindst Rune Lykkeberg, som jeg nærer den største respekt for, har gjort sig til talsmand for denne stigmatisering. Lykkeberg har en slem vane med kun at angribe de radikale fra et meget fjernt fugleperspektiv funderet i en kritisk dekonstruktion af Richard Floridas teser, sidst set i Informations leder den 15. februar. Det er alt for let. Det er uden tvivl berettiget at erklære Floridas teser for vulgærmarxisme. Men Lykkebergs kritik af Florida og de Radikale rummer selv en hel del gammelmarxistiske rester, hvor der skydes med skarpt mod alt det, der indeholder en seriøs stillingtagen til termen "økonomisk vækst". Lykkeberg anklager med god grund Floridas teori for dens ensidige vægtning af økonomisk succes. Men i den pågældende leder er Lykkebergs kritik ligeså ensidig som inverteret opposition til Floridas vulgærmarxisme. Han synes at dumpe tilbage til den stiveste marxisme, hvor økonomisk vækst og social ansvarlighed er to for altid antagonistiske størrelser.
Jeg vil gerne fastslå, at jeg har det meget svært med de Radikales skattepolitik. Men at skære hele Jelveds projekt over én kam og erklære det for et liberalistisk projekt, der udelukkende retter sig mod økonomisk vækst forklædt i kreativ humanisme er alt for nemt. Og derved mister man en masse væsentlige politiske initiativer og værdier af sigte. Værdier, der får mig til at stemme radikalt.
Christiansborg har i mine øjne ikke andre partier end de Radikale, hvor et værdipræget fokus ligger så kompromisløst på "kampen mod racisme, kosmopolitisk lighed og miljø og kampen mod fremmedangst og forbrugermentalitet", for at citere Lykkebergs leder. Det er tiltrængt, at Lykkeberg selv kommer ind på de Radikales politiske mærkesager i slutningen af lederen, men som afsluttende afsnit er det for sent. For de optræder kun parentetisk i forhold til den gennemtærskede kritik af Floridas teser som det teoretiske grundlag for Jelveds politik. Og han risikerer således at efterlade Informations læsere med et komplet ensidigt billede af partiet og dets vælgere. Det er bydende nødvendigt at gøre de mange nye radikale vælgere opmærksomme på kritisable implikationer ved den radikale strategi. Men det tjener ikke som en fuldbyrdet afvisning af partiets værdigrundlag, som netop fremstår noget mere ansvarligt og etisk funderet, når man ikke kun betragter det fra et teoretisk fugleperspektiv. Lykkeberg afslutter lederen således: "Men der er også vælgere, der ser Det Radikale Venstre som fronten i kampen mod racisme, som et parti, der kæmper for kosmopolitisk lighed og miljø. Som parti for de almene perspektiver i kampen mod fremmedangst og forbrugermentalitet. Det Radikale Venstre kan faktisk blive det parti. Hvis de gerne vil være et rigtig kreativt parti, skal de bryde med normerne om borgeren som bruger, om vælgeren som en der skal tilfredsstilles. Og om moral, kreativitet og tolerance, som noget ’vi skal leve af." Jeg tilhører en af de vælgere, og jeg håber, at partiet holder fast i den oppositionelle kurs overfor regeringen. For der er både brug for Enhedslistens vagthunde og for stejl oppositionel politisk indflydelse fra de Radikale i kampen mod landets pinlige politiske styre. Men så må vi også til at fokusere på netop de vælgere som nævnes sidst i artiklen og som udgør grundlaget for et reelt politisk alternativ til regeringen, i stedet for at fokusere på en række politiske trend-følgere, der i deres kreative selviscenesættelse har sat kryds ved liste B. Ja, dem er der nogle af, men lad nu være med at stigmatisere hele partiet og dets seriøse vælgerskare med Florida-sygen, bare fordi partiet er blevet populært. Ikke al popularitet er identisk med populisme. Lykkebergs fokusering på Jelveds flirt med Florida er unuanceret og er ude af proportioner.
/joakim
16 Comments:
skulle du nu ikke lige tage og skrive det speciale færdig før du hidser dig op over bagateller ude på informationsmotorvejen?
Det er op ad bakke...
12:11 PM
og så glemte jeg lige i forbifarten at bemærke til Lykkeberg: Velkommen til senkapitalismens højalder. Wake up and smell the coffee!
12:15 PM
Ja, det er op ad bakke. Bakkemandens lod! Både med speciale og dansk politik. Se nu bare hvordan Henriette Kjær sættes i gabestokken af en fuldkommen ukritisk holdningsunion af presse og folketingsgruppe. Er der nogen der vil med til Spanien eller Sverige?
2:24 AM
hm. vil du ikke mene, det er problematisk at have gevaldigt rod i den private husholdning grundet et heftigt overforbrug, når man skal være familie-og forbrugsminister?
/simon
4:03 AM
Det er selvfølgelig ikke heldigt for en familie- og forbrugsminister. Men problemet er, at hendes samlevers manglende økonomiske ansvarlighed automatisk vejer tungere i bedømmelsen af ministeren end hendes politiske resultater. Nu siger hun selv, at hun ikke kendte til hans dispositioner, hvilket måske er sandt og måske det pureste opspind. Men pressen gør automatisk og mekanisk kort proces, og dens magt er så stor, at dens mistænkeliggørelse af Henriette Kjær og dens antydning af eventuel indblanding og medvidenhed ukritisk accepteres som gyldig dom af pressen, læserne, ministeren selv og folketingsgruppen. Jeg mener det er problematisk, fordi der ikke hersker nogen øvre domsinstans i forholdet presse/læser/politiker. Anklagen udgør automatisk dommen og straffen accepteres ukritisk af alle i retfærdighedens navn.
Det er banalt men ikke desto mindre trist.
5:01 AM
Følgende realpolitiske analyse kan muligvis forklare, hvorfor jeg – ligesom Lykkeberg - føler at det radikale venstre smykker sig i lånte fjer. Langt hen ad vejen, mener jeg, må det radikale venstre forstås i relation til deres modpol, det succesrige DF. Disse to partier er lige store, og begge partier er potentiel parlamentarisk grundlag for en borgerlig regering bestående af V og K. I bund og grund handler diskussionen derefter om hvilken økonomisk politik, man mener skaber arbejdspladser. Ønsker man at abstrahere direkte fra den økonomiske politik hos de radikale og i stedet henvise til anstændighed og EU, kunne man lige så vel sætte krydset på en kandidat fra SFs højrefløj, eller CD for den sags skyld.
Lad os kigge på forskellene mellem DF og Liste B:
I de kommende forhandlinger (og også under valget) har DF sagt nej til de skattelettelser på topskatten, som man har hørt ønske om fra V og K. Pia ønsker i stedet skattelettelser til de svagest stillede (undtagen indvandrere, naturligvis) og de laveste indkomster, så pengene kan omfordeles til de gamle. Dette besværliggør i særlig grad V og K’s udstukne finanspolitik.
Der er imidlertid ikke tvivl om, at Fogh hellere end gerne ville lave forlig over midten, dvs. med de radikale. Især eftersom Venstre taber borgerlige stemmer på at have DF som støtteparti. Denne situation kommer altså tilsyneladende Jelved til gode. Men hun har med sin pure afvisning af et samarbejde med regeringen – ” den oppositionelle kurs” – reelt spillet bolden over til DF, hvis 24 mandater berettiger dem til at forsøge at få gennemført så megen som de nu kan. Regeringen må med andre ord tildele Pia og co. en ganske stor luns kød, for at få gennemtrumfet deres finanspolitik. Der skal så at sige ret store indrømmelser på bordet.
Man kunne håbe på, at Pia og co. i den situation blev så ubesindige, at de til sidst ville fremføre krav, som er uspiselige for V og K, hvorefter det ville være nødvendigt med et nyvalg. Dette er imidlertid usandsynligt for så vidt, at man må formode, at Pia og Thulesen-Dahl er bevidste om, at de pt. har den maksimalt mulige indflydelse på udlændingepolitikken, og at et nyvalg ikke vil bringe dem tættere på magten.
I min antagelse har de Radikale høstet de fleste af deres Richard Florida-stemmer på deres klare afvisning af et samarbejde med regeringen og en moralsk fortørnet afvisning af den stramme udlændingepolitik. Som det er nu, kan Jelved altså sidde med sine mange mandater og se DF løbe med indflydelsen, mens Socialdemokratiet, hendes udvalgte partner, atter synes at gå til i magtkampe mellem endog særdeles uegnede formandskandidater. Stemte man med andre ord taktisk på de radikale for at skabe modvægt til DF, har man spildt sin stemme. Det er dette forhold, samt den generelle uvidenhed om radikal økonomisk politik, som bekymrer mig.
Jeg ville dog kunne respektere en radikal stemme, der var blevet afgivet på disse to præmisser:
1. Erkendelse af de radikales (social)-liberale politik, der i første omgang ønsker at give skattelettelser til de bedre stillede for derigennem at skabe økonomisk vækst. Dette er et vederhæftigt (økonomisk) synspunkt. Kobler man dette synspunkt med en lempelig anskuelse på udlændingeproblematikken, kan man med fordel stemme radikalt i stedet for konservativt.
2. At en stemme på de radikale sker med henblik på et samarbejde med en borgerlig regering – og ikke med socialdemokratiet, som Jelved ellers har fastholdt, samarbejde.
Dette er imidlertid netop de to præmisser, som de radikale ikke er gået til valg på, sandsynligvis fordi det ikke ville give den stemmemæssige bonus, som rollen som den moralske, kreative og intellektuelle modpol til Pia har givet. Jelved har imidlertid iklædt sig en gang kreativ dragt, der afskærer hende fra reel indflydelse, og som hun ikke kan tage af uden at svigte sin vælgerskare.
Troels
PS. Muligvis tager jeg fejl, men det forekommer mig, at du beskriver Richard Florida som ideolog eller politisk teoretiker for radikal politik. Men ret beset er han jo sociolog, hvis undersøgelser er empirisk funderede og uden egentlig politisk toning. Disse undersøgelser af sammenhængen mellem økonomisk vækst og koncentrationen af (intellektuelle, homoseksuelle, multietniske, kunstnere etc.) beskriver imidlertid det segment, der udgør de radikale kernevælgere.
8:08 AM
Desuden mener jeg, at det er indlysende, at Kjær må træde tilbage.
Hun aner ikke en skid om sit forbrug, og hun har ikke styr på sin familie.
Troels
8:37 AM
Troels skriver: "Stemte man med andre ord taktisk på de radikale for at skabe modvægt til DF, har man spildt sin stemme. Det er dette forhold, samt den generelle uvidenhed om radikal økonomisk politik, som bekymrer mig."
Er en stemme spildt, hvis det ønskede resultat ikke blev opnået? Det forstår jeg ikke. Jeg stemte radikalt i håbet om, at R kunne gå styrket i regering med S. Det skete ikke. Men jeg føler nu ikke min stemme er spildt. Der er ingen tvivl om, at B's valgsejr i den grad blev relativeret, da det viste sig at DF fik mandater nok til at kunne overtrumfe enhver protest fra oppositionen sammen med regeringen. Men igen. Spildt? Ja, hvis man udelukkende stemte taktisk for at nedtone Pias indflydelse ved afstemninger om lovforslag. Men modsat hvad Troels og Lykkeberg mener, er der en god del af befolkningen, der ikke stemte ud fra ren taktik. De stemte derimod radikalt fordi de politisk set tænker i overensstemmelse med mange af De Radikales politiske mærkesager.
Og hvor mange er det nu, der er så totalt uvidende om radikal økonomisk politik? Man kan ikke sidestille De Radikales økonomiske politik med de Konservatives udelukkende pga. af ambitioner om fjernelse af topskatten. Det er jo for dælen mere komplekst. Den radikale folketingskandidat Christian Friis Bach, tidligere formand for Mellemfolkeligt Sammenvirke (og det skriver jeg ikke for at appellerer til den kreative klasse med de "sunde humanistiske værdier", men for at indikere hans store erfaring med global økonomisk politik), går for eksempel ind for global frihandel. Ikke på grund af de mulige økonomiske gevinster, men pga. de mulige politiske gevinster. Han mener, at øget frihandel vil fremtvinge et tættere samarbejde mellem landene globalt, ligesom det er sket inden for EU. Tættere samarbejde og deraf følgende udjævning mellem rige og fattige lande - det er ambitionen. Frihandel (puha, det er jo nået man taler om på højrefløjen) for mindre social ulighed globalt.
Jeg er ikke nødvendigvis enig, men ville blot fremføre hans udspil for at problematisere den udlægning af de Radikale, der vil placere dem til højre som et liberalt parti fokuseret på økonomisk vækst for en (kreativ) elite. Økonomisk vækst er jo nødvendig for at klare mange af de globale politiske udfordringer, såsom uligheden mellem u- og i-landene. Så pas nu på med altid at skyde med røde patroner efter alle politiske udsagn, der sigter mod økonomisk vækst. Det er jo ikke så simpelt.
Derudover har de radikale, som de få, et politisk udspil, der tager højde for hele problematikken omkring efterlønnen. Ingen andre turde diskutere det under valgkampen. For at punktere forestillingen om efterløn til alle ville smide endnu flere stemmer over til DF. Samtidig ville ingen heller stille sig frem og garantere efterlønnen, fordi de godt ved det sandsynligvis ikke kan lade sig gøre. De radikale har et udspil, fordi de fører en trods alt ansvarlig økonomisk politik, der tager højde for, at vores samfund også om 20 år skal kunne tage sig af de svage og de gamle.
Altså: Økonomisk vækst for at styrke grundlaget for en lang række humanistiske politiske udspil. Det er her man skal finde den radikale økonomiske politik, som den formuleres af Jelved.
10:07 AM
Troels skriver: "Muligvis tager jeg fejl, men det forekommer mig, at du beskriver Richard Florida som ideolog eller politisk teoretiker for radikal politik. Men ret beset er han jo sociolog, hvis undersøgelser er empirisk funderede og uden egentlig politisk toning. Disse undersøgelser af sammenhængen mellem økonomisk vækst og koncentrationen af (intellektuelle, homoseksuelle, multietniske, kunstnere etc.) beskriver imidlertid det segment, der udgør de radikale kernevælgere".
Jeg er godt klar over, at Florida ikke er politisk teoretiker. Jeg vil angribe den udlægning, at de radikale kernevælgere stemmer ud fra forhåbninger om økonomisk vækst for dem selv, bare fordi de tilhører det segment, som Florida tilskriver den højeste økonomiske vækst. Bar fordi de tilhører segmentet i en analyse foretaget af en amerikansk sociolog, behøver deres politiske idealer ikke korrespondere resultaterne af hans forskning. Det er jo helt vanvittigt at lave en så simpel kobling (skrevet i al respekt).
10:15 AM
Joakim: "Jeg er godt klar over, at Florida ikke er politisk teoretiker."
Fint, det var egentlig bare det, der var min pointe.
Bar fordi de tilhører segmentet i en analyse foretaget af en amerikansk sociolog, behøver deres politiske idealer ikke korrespondere resultaterne af hans forskning.
Nej, men det forholder sig jo rent faktisk sådan, at Det radikale Venstres politik henvender sig til denne gruppe af mennesker. Og det er jo netop dig, der taler om, at resultaterne af empirisk baseret forskning (antallet af bøsser set i forhold til økonomisk vækst)i princippet skulle kunne "korrespondere" med politiske idealer. Det har jeg aldrig selv skrevet. Jeg ved ikke, hvor du får det fra.
I gensidig respekt, Troels
1:06 PM
de radikale venstres politik henvender sig til den gruppe mennesker... og de hjmeløse stemte på anders fogh. den unge heeger antager temmelig meget om de radikale vælgere. hvad ved han egentlig om dem? hvor er de fleste stemmer hentet - på landet eller i storbyerne? mon ikke mere det drejer sig om en analyse af og irritation over sine nærmeste radikale bekendte...
/simon
1:31 PM
og joakim - der da kun al mulig grund til at skære ministertaburetten af henriette kjærs røv. hvis hun virkelig er så blank, at hun ikke aner, at hendes mand igennem ti år har stiftet gæld nok til at deprimere et mellemstort afrikansk land og i øvrigt har fiflet med kassen i hendes konservative parti, så er hun sgu heller ikke klar til at håndtere et ministerium.
vi ses, heni-tøs!
1:35 PM
Good riddance til Henriette, ud af klappen, vi har nok karriereduller med blanke øjne inde på borgen i forvejen.
Mht. min modvilje mod de radikale. I begyndelsen var den rent instinktiv - naturligvis ansporet kvalmen ved synet af komplette storsmilende, veluddannede kegler som Hell-vag Petersen jr., Nazi Katter, Elsebuttface Gerner og Klaus Bondum.
Efter research til denne lille blogdiskussion - og sekunderet af Geertsen - mener jeg imidlertid at have fundet sagligt belæg for min afsky. Denne afsky breder sig naturligvis også ud til at gælde København og de kulturelle og sociale mekanismer, der hersker her. Jeg foragter ganske enkelt de fleste af de narcissistiske burgøjsere, der bor her. Der er et element af selvhad i det. Det indrømmer jeg gerne.
Afslutningsvis vil jeg lige citere Tue Andersen Nexø i en aktuel boganmeldelse fra Informeren. Han får sgu' egentlig sagt det meget godt:
"Janus Kramhøft har skrevet en roman om maskulin midtvejskrise, som den ser ud for denne forkætrede gruppe af radikale kernevælgere, den kreative klasse: Dem, der allerhelst vil være kunstnere, men nøjes med at være narcissister."
Troels
1:45 PM
Flere detaljer er trådt ud af tågen og jeg trækker mit umiddelbare forsvar af Henriette Kjær tilbage.
12:39 AM
men fastholder min problematisering den treenige domstol presse/læser/politiker
12:54 AM
Kjær-sagen sat på plads i information:
"Ved en sær ironi er hun i klemme i forhold til begge sine titler. Familien – i skikkelse af samleveren, Erik Skov Pedersen – har ledt hende i et uføre, hvor hun er blevet dømt for ikke at betale sit forbrug.
På et rørstrømsk pressemøde meddelte Kjær i går, at hun forlader regeringen, men lod forstå, at K-formand Bendtsen overlod beslutningen til hende selv.
Mon dog? Der var ikke noget valg. To domme for ikke at betale sine regninger. Afsagt i ministerperioden. Så meget gælder den danske statsskik om ministerkrav stadig, at det er solidt på den forkerte side. Hvis Kjær har bragt sig i en situation, hvor hun ikke anede, at hun er dømt… Ja, så meget desto værre.
Når Skov Pedersen udmaler billedet af Kjærs uvidende uskyld og sin egen dårskab, får han historien til at fremtræde som fortællingen om Skønheden og Udyret.
Til det må man sige, at Skønheden har været advaret om Udyret i ganske mange år. Skov Pedersens omskiftelige karriere har et kølvand af ubetalte regninger og værre mislighed. Som pressechef hos daværende K-formand Hans Engell affyrede han bagholdsskud mod Venstre, hvorfor hans og hustruens fald næppe vækker misnøje i Statsministeriet. Denne sammenhæng er baggrunden for Kjærs antydninger om regerings-intrige.
Mest bekymrende for rene linjer i dansk statsskik er det dog, at Bendtsen i går åbnede på klem for Kjærs genkomst som minister. Giftigt mangetydigt sagde han:
»Vi har jo før set dygtige politikere, som måtte trække sig tilbage og få en pause.«
Jo da. Sæderne er i skred."
Hele artiklen kan læses her:
http://www.information.dk/Indgang/VisArtikel.dna?pArtNo=169824
3:33 AM
Post a Comment
<< Home